OKR: Online Kilometer Registratie

Met de RDW-dienst OKR in Mijn VWE kunt u tellerstanden controleren. Alle door de RDW erkende bedrijven in Nederland zijn wettelijk verplicht om tellerstanden van personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s (tot en met 3.500 kg) te registreren. Dit brengt voordelen met zich mee! Zo wordt het heel eenvoudig om kilometerstanden te controleren en de kilometerhistorie op te vragen. Binnen Mijn VWE kunt u het tellerrapport opvragen, tellerstanden controleren, registreren en de historie opvragen.

 

Tellerrapport opvragen (OKR)

Het tellerrapport van een personenauto of lichte bedrijfsauto kunt u aanbieden aan mogelijke kopers en hiermee biedt u de kopers zekerheid en inzicht over de tellerstand van de auto.

Controleren van tellerstanden (OKR)

Met de dienst ‘Check Kilometerstand’ kunt u de betrouwbaarheid van een kilometerstand controleren. Op basis van het kenteken en de huidige kilometerstand wordt aangegeven of de kilometerstand logisch is.

De check kan als output onderstaande resultaten geven:

 • Logisch, wanneer de reeks kilometerstanden oplopend en een logisch verloop heeft
 • Onlogisch, wanneer de reeks kilometerstanden een trendbreuk heeft: een stand op de teller is lager dan op een eerder tijdstip of heeft een onlogische historie
 • Geen oordeel, wat kan duiden op de volgende situaties:
  – Het voertuig heeft een 5-cijferige teller
  – De teller is vervangen
  – Import
  – Er zijn te weinig standen bekend
  – Er was al een onlogische kilometerstandreeks volgens NAP

Belangrijk om te weten is dat de gebruiker pas een oordeel terugkrijgt wanneer er minimaal één afgelezen kilometerstand is aangeleverd.

OKR- registreren van tellerstanden (OKR)

Het registreren van een tellerstand kan heel eenvoudig via VWE, maar wanneer moet de tellerstand van een voertuig eigenlijk doorgegeven worden?

 • Bij een APK, opname in bedrijfsvoorraad en tenaamstelling
 • Bij de inbouw van LPG-installaties en tachografen
 • Bij export en demontage
 • Bij werkplaatsbezoeken met een factuurbedrag vanaf €150 (incl. BTW)

Om gebruik te maken van deze dienst, moet u als zakelijke klant of als erkenninghouder geregistreerd staan bij de RDW. Staat u nog niet geregistreerd? Dan kunt u dat hier gratis registreren.

Tellerstand historie opvragen (OKR)

Voor voertuigen uit uw bedrijfsvoorraad kunt u zonder rijbewijsnummer een RDW tellerstand historie opvragen. Voertuig niet in de bedrijfsvoorraad en geen rijbewijsnummer bekend? Dan kunt u een tellerstand historie opvragen gebaseerd op de VWE-database. Deze historie kan afwijken van de RDW.

OKR in Mijn VWE

Als u via de kentekenbox een voertuigdossier heeft opgezocht, dan vindt u onder ‘Verkoop’ de opties Opvragen tellerrapport (OKR) en Tellerstand historie. Onder ‘Inkoop’ de optie ‘Controleren tellerstand (OKR)’ en onder ‘Werkplaats’ Registreren tellerstand (OKR). Hier kunt u de afgelezen tellerstand invullen en de aanleiding van de aanvraag (reparatie/onderhoud/banden ROB/schade). Klik vervolgens op registreren.